Wednesday, February 17, 2010

Kebaikan Air Kacang Soya

Berdasarkan buku bertajuk ‘ A KEATS GOOD HEALTH GUIDE-MEDICINE FOR THE 21ST CENTURY fungi khasiat di dalam soya adalah berikut:

a) ISOFLAVONES - Kajian menunjukkan kandungan

menunjukkan risiko dari menghadapi

penyakit kanser,jantung dan lain-lain

b) SAPONINS - Phytonutrient’s dari soya berperanan

menghalang dan melawan kanser.

c) PROTEASE INHIBITORS - Kandungan ini mengurangkan akan

bahaya kanser secara menghalang

aktiviti enzim penyebab kanser.

d) PHYTIC ACID - Antioksidan soya ini berkaitan

dengan penghalang kanser.

e) PHYTOSTEROIS - Kompenen seiras kalestrol ini

merupakan kompenen yang tidak

hadam dan boleh bertindak

mencegah kolon kanser.

f) PROTEIN - Sebagai sumber protein , soya meng-

hasilkan asid amino yang mencukupi

dengan kelebihan bebas dari

kolestrol dan lemak yang rendah

g)MINYAK - Minyak kacang soya bebas dari

kolestrol atau lemak berlebihan tetapi

mengandungi asid lemak omega-3

yang sihat.


Perbandingan kandungan khasiat air kacang soya dengan susu lembu.

*AIR

SOYA-87.9% , SUSU LEMBU-88.4%

*PROTEIN

SOYA-3.4 % , SUSU LEMBU-3.0%

*LEMAK

SOYA-3.0 %, SUSU LEMBU- 3.3%

*KARBOHIDRAT

SOYA-5 % , SUSU LEMBU-4.5%

*FIBER

SOYA-0.1 %, SUSU LEMBU - 0%

*ASH

SOYA-0.6 %, SUSU LEMBU-0.8%

*KALSIUM

SOYA-40 mg, SUSU LEMBU-100 mg

*ZAT BESI

SOYA-1.5 mg, SUSU LEMBU- 0.05mg

*KALORI/100g

SOYA-40 kal, SUSU LEMBU- 65 kal





No comments:

Post a Comment