Berdasarkan buku bertajuk ‘ A KEATS GOOD HEALTH GUIDE-MEDICINE FOR THE 21ST CENTURY fungi khasiat di dalam soya adalah berikut:
a) ISOFLAVONES - Kajian menunjukkan kandungan
menunjukkan risiko dari menghadapi
penyakit kanser,jantung dan lain-lain
b) SAPONINS - Phytonutrient’s dari soya berperanan
menghalang dan melawan kanser.
c) PROTEASE INHIBITORS - Kandungan ini mengurangkan akan
bahaya kanser secara menghalang
aktiviti enzim penyebab kanser.
d) PHYTIC ACID - Antioksidan soya ini berkaitan
dengan penghalang kanser.
e) PHYTOSTEROIS - Kompenen seiras kalestrol ini
merupakan kompenen yang tidak
hadam dan boleh bertindak
mencegah kolon kanser.
f) PROTEIN - Sebagai sumber protein , soya meng-
hasilkan asid amino yang mencukupi
dengan kelebihan bebas dari
kolestrol dan lemak yang rendah
g)MINYAK - Minyak kacang soya bebas dari
kolestrol atau lemak berlebihan tetapi
mengandungi asid lemak omega-3
yang sihat.
Perbandingan kandungan khasiat air kacang soya dengan susu lembu.
*AIR
SOYA-87.9% , SUSU LEMBU-88.4%
*PROTEIN
SOYA-3.4 % , SUSU LEMBU-3.0%
*LEMAK
SOYA-3.0 %, SUSU LEMBU- 3.3%
*KARBOHIDRAT
SOYA-5 % , SUSU LEMBU-4.5%
*FIBER
SOYA-0.1 %, SUSU LEMBU - 0%
*ASH
SOYA-0.6 %, SUSU LEMBU-0.8%
*KALSIUM
SOYA-40 mg, SUSU LEMBU-100 mg
*ZAT BESI
SOYA-1.5 mg, SUSU LEMBU- 0.05mg
*KALORI/100g
SOYA-40 kal, SUSU LEMBU- 65 kal
lecithin powder supplier
ReplyDelete